en söndag med Lejla

 
 
Vaknar klockan halv fem av ditt alarm och vinkar hejdå i dörren när du ger dig av. Försöker somna om men timmarna fram till klockan åtta blir oroliga.
 
Så jag går upp. Kokar tevatten och kaffevatten och brer mackor och fingrar på (1) den nya boken jag köpte på Hedengrens. Baksidestexten utlovar en lyhörd skildring av den komplicerade kärleken mellan mor och dotter och en briljant berättelse om klasstillhörighet, flykt och trasiga familjer. The Guardian, The New York Times och SvD prisar den.
 
Och sedan åker jag in till stan för att träffa Lejla, som kommer med pendeln från Uppsala. På plattformen (2) är det bekymmersamt blåsigt. När kom hösten hit?
 
Lejla och jag jobbade tillsammans på Rookie, Jönköpings-Postens fd ungdomssida. För ungefär ett år sedan la hon ut på Instagrams story att hon hade flyttat till Stockholm. Jag skrev i dm: "Random fråga kanske, men har du flyttat till Stockholm? Kul isf, bor här också sedan augusti."
 
Vi har haft som projekt att uppleva kultur tillsammans och hittills har vi hunnit med: föreställning på Dramaten, bio på filmfestival, teater på Kulturhuset. Nu ska vi gå på (3) second hand och sedan till (3) Konserthuset för att lyssna till en av USA:s bästa gospelkörer. Lejla är snäll och innlyssnande och smart. Bland mycket annat, såklart.
 
På second hand:en har de gömt second hand-kläderna längst ner i en källare. På våningsplanen ovanför second hand-kläderna hänger dyra Acne-jackor. Titta ljuset där, säger Lejla och pekar mot Skanstulls högra hörn.
 
Föreställningen är intensiv och tagande och olik allt annat jag tidigare sett. Olik mig själv. Martin Luther Kings dotter sitter på raden längst fram. Kan inte hjälpa att bli struck by history. När jag sätter mig på tåget hem tar jag upp två säten med min kasse med det midnattsblå överkastet i. 
 
1 kommentar
Matilda

omg så myys <33