lista om mat

 
Som ni kanske har märkt vid det här laget är! jag! en! sucker! för listor. Och eftersom mat också är en av livets bästa grejer, borde ju en lista om mat vara ganska oslagbar. Eller hur? Varsågoda.
 
 
Det senaste du åt?
Ugnsrostade rotfrukter med guacamole och stekta ägg - till middag.
 
Vad äter du helst till...
 
Frukost?
Dagens bästa mål? JA. Mitt sug går i perioder. Just nu äter jag oftast: ägg å gröt, omelett med ost + grönkål + senap eller knäckebröd med ägg + avokado på. Kaffe till, såklart.
 
Lunch?
Något mikro- eller biblioteksvänligt. Som grönkålspasta (på @portionenundertian:s insta!) eller min halloumi- och kikärtssallad.
 
Middag?
Gärna plockmat: vietnameiska vårrullar, räkor och ostar. Koreanskt. Eller indiskt! Gillar käk där man kan äta i omgångar.
 
Vad var din favoritmat när du var liten?
Pappas laxlasagne med spenat. Önskade mig alltid det till middag på min födelsedag.
 
Vad är din favoritmat nu?
Hmm... bibimbap? Så svårt att bara välja en. Gillar ju allt som är vällagat.
 
Din värsta mat?
Räknas kaviar? Annars: lever(?), svamp. Så oklart, jag äter det mesta! 
 
 
Fem saker du alltid har i kylskåpet?
Ägg, ost, ikaffe el dylik havremjölk, gul lök, vitlök.
 
Största guilty pleasure i matväg?
Eh, sån där hamburgerost i plastförpackning. Jo, det är skämmigt. Meen det är ju gott.
 
Specialkost?
Sedan väldigt nyligen mer eller mindre inga mjölkprodukter. Rent generellt käkar jag allt laktosfritt och ganska mkt vegetariskt.
 
Din bästa restaurangupplevelse?
Tror Sticks n' sushi med Laura i London i våras. Var så magiskt gott. Eller Izakaya Moshi i Jönköping. Deras friterade majs, drömmer fortfarande om den.
 
Din värsta restaurangupplevelse?
Salladen jag åt på ett portugisiskt gatukök/pizzeria längs med motorvägen. Ät aldrig sallad på en pizzeria, kidz.
 
Vad äter du när du inte har någon inspiration?
Min nudelwok, som tar ca 20 min att göra. Kom på receptet en gång hemma hos Martin. Nu har jag lagat och förfinat den i tre år! Ger er recept nu men har tyvärr ingen bild.
 
Du behöver, för 4 pers:
5-6 plattor äggnudlar 
1 pkt quornbitar (finns i frysdisken)
2-3 vitlöksklyftor 
En bit färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
2 msk jordnötssmör
1 burk bambuskott ELLER vattenkastanjer (bambuskott smakar mer, vattenkastanjer är krispigare)
1 pkt körsbärstomater
1/2 pkt frusna sockerärtor
Olja att steka i
Sesamolja
Soja
 
1. Sätt på vatten till nudlarna. Salta ordentligt och lägg i nudlarna direkt när vattnet har kokat upp. Koka i ca 7-8 min.
2. Skala och hacka vitlöksklyftorna och ingefäran fint. Fräs med stekolja.
3. Slå på kokosmjölken över vitlöken och ingefäran. Blanda i ungefär 1 msk sesamolja och 3-4 msk soja (efter smak, jag gillar när det smakar mycket). Rör ner jordnötssmöret. 
4. Lägg i quornbitarna och låt puttra en liten stund.
5. Lägg sedan i bambuskott/vattenkastanjer, körsbärstomater och sockerärtor.
6. Låt allting koka ihop på låg värme. En bra indikation på att maten är klar är att körsbärstomaterna blivit glansiga och spruckit.
 
Och voilà! Enklaste & godaste nudelwoken.
 
 
 
Vad äter du när du vill ha något gott men du inte vill laga länge?
Pizzakit, nudelwoken eller grönkålspastan ovan.
 
Vad äter du när du vill ha något gott och kan tänka dig att laga länge?
Då lyssnar jag till vad jag är sugen på!
 
Bästa egenskap i köket?
Är en fena på att improvisera och vill iaf tro att jag kan göra något av det mesta.
 
Sämsta egenskap i köket?
Att jag är ganska stökig när jag lagar mat. Skvätter & kladdar.
 
En underskattad maträtt som borde uppmärksammas mer?
Fiskpinnar med potatis och sås!!! Har återupptäckt denna fenomenala rätt.
 
Och bästa matkontona på Instagram?
@portionenundertian som drivs av Hanna Olvenmark. Billig & klimatsmart mat.
@tuvessonskan av Julia Tuvesson. Vegetariskt och inspirerande.
@javligtgott med Gustav Johansson. Som visar att vego/veganskt inte bara måste vara sallader.
@sofiawood av Sofia Wood. Varje bild är ett stilleben.
@olivehummer med Siri Barje. För maffiga frukostar och mkt grönt.
 
 
 
 
 
listor | | Kommentera |

vem gav himlen tigerränder

⭐︎ Förra årets höst i Stockholm var mörk. Så mörk att jag googlade & fick veta att solen går ner en halvtimma tidigare här än hemma. Det kändes passande, på något sätt. Som att jag hade flyttat någonstans där kroppen inte visste hur man gör.

● Hatälskar orden "på något vis". Vadå på något vis. Samtidigt så fint.

⭐︎ Nu är det november igen. Hektisk och med ovanligt få soltimmar, enligt DN. Det stämmer nog, jag har sett himlen en gång de senaste 21 dagarna. Länge har jag placerat november längst ner på listan över bra månader. Men nu känns november okej. November november november.

➢ De senaste veckorna har jag levt i lägenheten och södra husen på universitetet. Skrivit 1 uppsats, 1 PM, 1 tenta, 1 omtenta, 1 artikel. Jag finner mig i ramverket jag själv har byggt. Blir vän med utmaningen på facebook. Hon skriver: Mer väntar. Jag svarar: Bring it on.

 

⭐︎ Tänker mycket på saknad. Saknad är en doft på tunnelbanan, från parfymen som Laura alltid bär. Saknad är vänskap över facetime. Saknad är en kram från mamma. Saknad är en låt från 2013. Saknad är minnet av att vakna upp till pappas julspellista. Jag lär mig att ur saknad kommer allting fint. 

➢ Igår. Premiär för årets första glögg! Snart. Lussebullsbak! Och julmarknader.

● Börjat träna igen. 

⭐︎ Mamma säger: Använd finbesticken. 

 
 
● På fredag ska jag ha kulturkväll med Lejla!!! Mycket glad över att vi vårdar vår kulturtradition. Vi ska laga mat hemma hos mig & gå på Shakespeare in Love på Kulturhuset/Stadsteatern. 
 
● Och på lördag ska jag på Juridiska föreningens årsbal. Hoppas på god mat bra musik och sen kväll.
 
➢ Hittat världens bästa snacks. Det stavas majskakor! doppade! i! choklad! Ni borde testa.
 
 
● Jag kommer att fira jul, födelsedag & nyår i Japan. Ska bli spännande intressant nervöst roligt.
 
⭐︎ Och om två veckor ska jag hem. Agh, längtar. Vill äta räkor och ost med pappa & laga mat med mamma & mina bröder.
 
➢ Nu har jag lagt nästan hela min tilltänkta pluggtid på att skriva det här blogginlägget. Väl spenderad tid ändå. Vi hörs snart hoppas jag. 
 
 
vardagen | | En kommentar |
Upp