små universums hemligheter

 
 

Pappa brukade ta med mig till Stadsbiblioteket när jag var liten. Där, bland hyllor av böcker som tycktes oändliga, bland ord, och formuleringar och tankar - bland världar skapade av människor, för mig att upptäcka - gick jag förlorad. Jag hade inte många år, om man nu kan ha tid, men jag hade tankarkänslorönskningar. Och böckerna kunde möta de, så jag tog orden i handen och gick iväg.

Chick-lit, tonårsromaner, böcker på svenska, engleska, paranormal romance, urban fantasy. Genren är oändliga. Klassiker. Genom åren har jag kommit att uppskatta många typer av böcker, som har gett utlopp för olika känslor, olika tankar. De allra bästa, mest utsökta, är aldrig en annan lik. Men på sistone, det senaste året, har läsningen glidit mig ur händerna. Den där, när man ställer sig framför bokhyllan, blundar och bara plockar ut en bok. Jag våndas över att jag prioriterar annorlunda, att jag inte alltid orkar läsa, mer än det jag gör i skolan. För böcker, kultur, är så mycket mer än bara ord. Det är allmänmänskliga tankar, känslor, beteenden, skrivna om sedan århundraden tillbaka. Det är historia, dokumentation av samhällen, människor, ideologier och tankar. Och det är livet, små universums hemligheter, upptäckta i en liten, avgränsad del av evigheten.

3 kommentarer
joré

bebe!!1 så fint skrivet! ska läsa så mycket i sommar. när jag nu ska hinna med det... VILL läsa så mycket i sommar.

Svar: bebe!!1 tack!! jaa, jag också, och är smått ledsen för att jag kanske eventuellt inte kommer hinna, pga ska läsa alla IB-böcker *cry*, men äsch, det ordnar sig. att läsa är att resa att läsa är att resa att läsa är att resa.
Johanna Andersson

Linnea Aurora

Åh, älskar det här inlägget! Jag brukade gå till ett väldigt litet bibliotek med min mamma när jag var liten och blir helt VARM av att tänka på det, åhhh.

Svar: Men tack finis! Ja, visst sitter sådana minnen kvar hos en.
Johanna Andersson

Daniella 🌙

Har du läst Lydias hemlighet? Den är helt hittepå men ändå fin. Du kanske skulle kunna gilla den!

Svar: Faktiskt inte, ska genast kolla upp den. Tack för tipset!
Johanna Andersson