madame bovary, c’est moi

 

Just nu läser jag Madame Bovary av Gustave Flaubert. Är mitt uppe i boken, och vill påstå att jag faktiskt tycker om den, sitt intrikata språk till trots (det är del av charmen). För er som inte har hört talas om varken Madame Bovary eller Gustave Flaubert tidigare, ska jag ge er lite contextual knowledge, som det så fint heter på engelska.

vem? Gustave Flaubert. Född 1821 i Rouen, Normandie. Således fransos, tillika en av Europas mest (er)kända författare i genren litterär realism. Madame Bovary var hans debutbok.

vad? Madame Bovary publicerades år 1857, men fick ett skeptiskt mottagande. Den blev kritiserad för sin brist på moral, där handlingens huvudkaraktär, Emma Bovary, är en kvinna som inte finner lycka i sitt äktenskap med maken Charles Bovary, utan istället väljer att leva ut sin desperation och lusta i ett flertal kärleksaffärer med andra män.

var? Boken utspelar sig i de franska städerna Tostes, Rouen och Yonville under mitten av 1800-talet.

hur? Det första kapitlet i Madame Bovary berättas ur Charles perspektiv. Medan boken fortlöper får läsaren ta del av Charles liv ur hans perspektiv, tills den stund då han gifter sig med Emma och perspektivet förflyttas till henne istället.

1 kommentar
Linnea Aurora

Åh, vill läsa denna! Fick läsa ett utdrag i den på gymnasiet- har velat läsa sedan dess men har fortfarande inte gjort det!

Svar: Den är fantastisk, så rekommenderar den verkligen! Lite långsam stundtals, men på det hela taget intressant och läsvärd!
Johanna Andersson