rainer maria rilke

 
 
Go into yourself. Find out the reason that commands you to write; see whether it has spread its roots into the very depths of your heart; confess to yourself whether you would have to die if you were forbidden to write. This most of all: ask yourself in the most silent hour of the night: must I write? 

Denna fråga, detta djupaste av ultimatum, ställer Rainer Maria Rilke sin vän Franz Xaver Kappus i ett brev skrivet den 17 februari 1903. Breven de utväxlade, hela nio styck, finns samlade i boken Letters To a Young Poet. Det Rilke berättar om tror jag är något många som skriver ställs inför, åtminstone förr eller senare. Det vägskäl, där en del av jaget avgörs. Must I write?  
 
Svaret ringer inom mig. Ja. Det måste jag. Om mitt skrivande, eller skrivande generellt, sedan nödvändigtvis måste följa de konventioner Rilke förespråkar - build your life in accordance to this necessity, your whole life - är diskuterbart. Men uppmaningen klingar av sanning, en sanning som ber mig att bejaka hur skrivandet är, och fortsatt ska vara, en del av mitt liv. 
 
Jag behöver berätta. Det är en nödvändighet. Jag behöver berätta för mig själv, skriva ner ord för att få rätsida, för att ordna upp, ge perspektiv och insikter. Jag vill berätta för andra, dokumentera betraktelser och skeenden, i någon slags föhoppning om att kunna göra annorlunda, förändra. Framförallt, och kanske viktigast, vill jag inte låta mitt skrivande begränsas av så klassiska men som prestationsångest. "Skriv förbehållslöst", uppmanade en lärare mig för inte så länge sedan. Skriva förbehållslöst, det är vad jag vill göra. 
3 kommentarer
Daniella 🌙

Svar: Jag har sett fram till säsong 4 episod 2 eller 3. Jag tröttnade på att vänta år mellan alla säsonger haha, men nu är det så länge sedan jag såg dom så jag bestämde mej att börja om istället för att se från att jag slutade. Så jag har sett fram till Joffreys bröllop typ! Men jag började i tisdags och har redan hunnit upp till s3e5 så hinner nog kolla klart serien innan någon hinner spoila slutet för mej haha! Vilket hus gillar du bäst? I love the Starks och Targaryen. Jag vill typ att Jon Snow ska bli en riktig Stark och gifta sej med Daenerys och så lever alla lyckliga i alla sina dagar. <3

Svar: Haha, jo, jag förstår vad du menar, tycker också det är oerhört segt att det går år mellan säsongerna. Men wow, vad snabbt du tittar iaf!
Hm... jag tycker nog om Starks mest. Gillar enskilda karaktärer också, men de syskonen är den enda familj jag verkligen ”känner för”. Speaking of, har du sett videon på youtube där det spekuleras i om Jon och Daenerys är syskon?
Johanna Andersson

Tilda Barkselius

Jag befinner mig i lite samma sits själv, så tack för det här inlägget. Var precis den peppen jag behövde en dag som denna!

Svar: Jo, om man tycker om att skriva - måste skriva - tror jag verkligen att det är viktigt att försöka slå sig fri från prestationskraven/ångesten, även om det är lättare sagt än gjort! <3
Johanna Andersson

Filippa

Fint skrivet, och bra funderingar! Tycker verkligen du ska passa på att skriva av dig, nu när du kan, helt utan prestationskrav! Du är duktig! :*

Svar: Verkligen, ska göra mitt bästa! Tack darling!
Johanna Andersson