hos farfar...

 
Är huset omgärdat av en stor, i sommartid grönskande trädgård. (Här kan man säga prunkande, men alltså det ordet faller mig verkligen inte i smaken). Det finns gurkor och pumpor som håller på att växa till sig, potatis som nästan kan plockas upp och färska kryddor i överflöd.
 
Får man ettusenniohundranittio myggbett så fort man vistas utanför dörren i mindre än jeans, långstrumpor, luvtröja tätt åtdragen kring ansiktet och eventuell hud ordentligt insmörjd med MYGGA. 
 
Får man åtminstone ettusen myggbett och ett hästflugebett på vristen, trots att en hade jeans, kanske-inte-långstrumpor, tjocktröja och eventuell hud ordentligt insmörjd med MYGGA.
 
Äter en mat i överflöd, och jisses. Mat. Hur kan det vara så gott?
 
Går vi ner till sjön för dopp. Nuddar försiktigt med tårna på vattenytan för att se hur kallt det är, och hoppar sedan i ändå. Bryggan blir alldeles löddrig av schampo(o?), och på fötterna fastnar barr och mossa och lite allt möjligt när man sedan stiger upp. 
 
Tar jag småkusinerna i händerna, med varsin bunke och stövlar på, och så ger vi oss ut för att plocka blåbär i skogen. Minstingen frågar: "varför äter mördarsniglar sina kompisar?", och det gör mig ledsen att jag inte har något bra svar. Han proklamerar i alla fall nöjt att "ankor kan äta sig själva", och sedan traskar vi vidare in mot blåbärsskogen och plockar blåbär från riset tills fingarna blir lila. Den äldre lillkusinen och jag hejar på minstingen som var och varannan minut utropar "Johanna!" och vill ha alla mina blåbär. Så jag tömmer min bunke i hans och får börja om från början tills vi har +1 liter och går hemåt igen.
 
Sätts musiken på på högsta volym och de äldre kusinerna dansar. Klockan är sent och knotten flödar, men musiken är på och glädjen likaså.
 
Fattar farbror tag om ficklampan och drar med oss ut på spökpromenad i skogen, det är tradition att de yngre kusinerna ska behöva "genomlida" en riktig skräckrunda. Jag låtsas bli bortrövad i skogen, och medan gruppen frågar "var är Johanna?" med skratt och desperation i rösten, hör jag från mitt gömställe bakom en gran, den äldre lillkusinen förtvivlat säga "strunt i Johanna!!! jag vill hem!!!". Släktskap alltså.
 
Och hos farfar, när sena, släpiga sommarstrålar bryter igenom löv-och-barrskogen, kastar ett gyllene sken på gräs, björkar, humle och aspar, när jag hör skratt från åldern 3 till 79 i bakgrunden, påminns jag om livet och hur fint det är - det finaste jag har. 
8 kommentarer

women and the cuban revolution

Sitter återigen(äntligen) vid köksbordet hemma hos farfar. Kom hit i eftermiddags efter att ha åkt både tåg och buss, dessutom övningskört från stad ut på landet! Woho. Har sedan dess: ätit godis, gått på spaning i farfars trädgård, myst med busiga småkusiner, provsmakat kvällens mat och svarat på mejl. Fina vardagsbestyr. Ikväll hoppas jag på bad i sjön, det är ultimat sommar för mig. 
 
Kan också meddela att min läsning i majoritet består av ovanstående just nu. Women and the Cuban Revolution, and Revolution Within the Revolution - Woman and Gender Politics in Cuba 1952-1962. De är som historiska fackböcker/avhandlingar. Vad litteraturen läses för vill jag inte avslöja än, men ämnet är riktigt intressant. Har någon av er läst om detta? Vad läser ni annars för böcker?
1 kommentar

sommarlistan

Vad ska du göra i sommar?
 
Läsa läsa läsa - som varje sommar, äta god mat i mängder, lapa i mig åtminstone lite sol, träna, skriva på diverse projekt, dokumentera ögonblick, plugga, försöka ta vara på tiden med allt vad det innebär, skratta, åka iväg på småresor och umgås med fina människor.
 
Ska du åka någonstans?
 
Som det ser ut just nu: Stockholm, kanske Köpenhamn och är mycket sugen på att åka iväg en kortis längre utomlands. (Kan något vara mer utomlands?)
 
Hur länge ska du vara ledig?
 
I stort sett hela sommaren. Sommarjobbar, men anser ändå att jag är ledig, i majoritet i alla fall. 
 
 
Vad vill du verkligen hinna med?
 
Insupa tiden. Kan man säga så? Det är nog en ganska vanlig sommarklyscha, men jag vill verkligen andas ut. Vill också göra kul saker med personer jag tycker om, och hinna läsa. Faktiskt.
 
Vad tror du egentligen att du kommer göra?
 
Ungefär samma. Umgås. Plugga. Äta, ehe.
 
Vad ser du mest fram emot?
 
Att vara vaken tidiga morgnar och sena kvällar. Att resa. 
 
Vem kommer du vara mest med?
 
Kompisar & honom.
 
 
Vad kommer du lägga mest pengar på?
 
Hah, mat! 
 
Vad kommer du köpa inför sommaren?
 
Nya solbrillor, kläder och bikini. Yas. Solkräm (kan jag ju försöka intala mig).
 
Kommer du använda det?
 
Ja! 
 
Kommer du bli brun?
 
Mja, fräknig, och lite/mitemellan brun kanske. Förhoppningsvis.
 
Vad vill du säga till ditt sommar-jag?
 
Gå på känsla. Ha kul och var spontan. 
 
 
Vad kommer du äta?
 
Vattenmelon och en massa improviserade måltider, tror jag. Plockmat i parker. Ost(!). Frukt. Bröd. 
 
Vad kommer du dricka?
 
Lemonad. Så gott! 
 
Vad kommer göra den här sommaren extra bra?
 
Allt, hoppas jag. Den har ju redan börjat.
 
Vad kommer du ha på dig?
 
Kjol och stickad tröja, linnen, blusar, snygga jeans och kostymbyxor.
 
Vad oroar du dig för?
 
Att tiden går, och kommer gå, för fort. Men det är onödigt att oroa sig för egentligen, bättre att försöka leva nu.
 
Vad kommer bli extra speciellt i år?
 
Behöver plugga, hehe. Och så är det mitt sista riktiga sommarlov. 
 
Hur kommer du minnas din sommar sedan i september?
 
Som fantastisk, hoppas jag.
 
 
5 kommentarer