lite Murakami

 
Jag är för närvarande mitt uppe i Haruki Murakamis bok Fågeln som vrider upp världen. Vi läser boken i skolan och jag måste ha den utläst till nästa vecka, är på sidan 380 av 740 just nu. Tänkte således dela med mig av några tankar kring boken såhär halvvägs igenom:


+ För att vara helt ärlig tycker jag att boken är ganska svår. Inte i språket i sig, utan mer i -, hur orden är sammansatta. Om böcker hade pH-värden skulle Fågeln som vrider upp världen vara basisk. Nu har jag förvisso endast läst dryga 50% av boken, så det kanske är lite tidigt att sätta etikett på språket, men det har en slags pilgiftsgrön klang. Ett dissonant dur. Språket är skarpt, men kyligt, och det ger mig en stundtals olustig känsla när jag läser boken.
+ Handlingen i boken är stark. Den kontrasterar mellan realism och surrealism, när berättelsen om Toru Okada och hans försvunna katt (och senare även fru), vänskap med diverse kvinnor och uppochned-vända tillvaro vecklas ut.
= Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker om boken eller inte, men jag fascineras av den, och det agerar bra substitut till gillande vad gäller att hålla läsmotivationen uppe.

 
1 kommentar
Marti

Du måste läsa Murakamis "Kafka på stranden", "Norwegian Wood" och "Sputnikälskling" (!) <3

Svar: Åh, ja det ska jag göra! <3
Johanna Andersson