bilder & klockslag

Min onsdag i bilder (och klockslag).

08.00. Inledde morgonen med svenska, där vi pratade Fågeln som vrider upp världen. Teman som dök upp: tillvaron i en brunn och hästar som dör när det är solförmörkelse.
09.15. Plugg med mina studybuddies. Slutade med diskussion kring Free Lee the Banana Girl, en kvinna på youtube som tydligen enbart äter frukt (quoi!?).

14.05. På engelskan tittade vi på 1952 års version av A Street Car Named Desire, i svartvitt. Spännande att följa filmen när vi analyserat dramat. Vivien Leigh och Marlon Brando i huvudrollerna. Fick reda på att parfym används i filmen som en symbol för att dölja det dåliga i livet.

16.16. Jag och en vän satte oss på tåget mot Värnamo. Finns ca 300m perrong men vi fick rusa till tåget ändå. På resan hann vi uppleva i. mat och ii. solnedgång, som jag försökte fånga på bild. Fotot blev suddigt men irl var det mycket vackert.

17:26. Hamnade efter dryga 1h tågresa i Värnamo. Intervjuade ett UF-företag för JP (prenumeranter: läs tidningen på onsdag!). Åt sallad och drack sockerdricka.
20:23. Satte mig på tåget hem. Pratade. Det var mörkt ute. 
21.30. Tåget rullade in på perrongen igen och dagens roadtrip var över.

0 kommentarer

en tisdagstanke

Precis som i mitt tidigare inlägg där jag berättade om bloggen och namnet Resenären, vill jag idag introducera er till ytterligare ett kort stycke av en Tranströmer dikt, nämligen Gläntan.

"Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse."

Så inleder Tomas Tranströmer dikten, som återfinns i samlingen Sanningsbariärren, och lyckas i denna första mening förmedla en så utsökt känsla av, ett något, att jag vill gråta. För vad innebär det att ha gått vilse? Och vad är gläntan för något? Lite klyschigt är min omedelbara tanke att gläntan är - och framförallt kan vara - det andrumshus som en kan finna i böcker. Det ställe som uppstår tillsynes ur intet när omvärlden trycker på, och som låter en bli omsvept, omhuldad, av orden. Jag upplever stycket som ett huvudet på spiken, en stark förmedling av känslan när man i sökandet efter något (vad detta något än är) finner tidsfrist, liksom en kan göra i böcker.

Det finns så oerhört många beröringsområden i den här dikten jag vill skriva om - berätta och diskutera. I ett försök att vara någorlunda koncis vill jag idag dock endast be er att ta denna fantastiska mening i beaktning.

 
 
0 kommentarer

3x att läsa


 
Majoriteten av de böcker jag läser är litteratur som ingår i min svenska-, respektive engelska-kurs. Totalt det senaste halvåret har jag läst 9 verk, något som ger mig, eh... dåligt samvete. Gentemot mina böcker. (Har också utvecklat en fallenhet för att ursäkta mitt numera inte så omfattande läsande). Men! förtvivla icke, säger jag till mig själv. Jag läser trots allt fortfarande, och jag tänkte därför introducera er till tre böcker som funnit sig i mitt liv.
 
läser just nu: Boken i mitt liv just nu är återigen Murakamis Fågeln som vrider upp världen. Med sina 740 eleganta sidor har den bosatt sig tillsynes permanent vid mitt nattduksbord, och är en konstant påminnelse om att jag. borde. läsa. ut. den. Är för närvarande på s500, så det ska nog ordna sig.
 
ska läsa: Näst efter Fågeln som vrider upp världen väntar Madame Bovary av Gustave Flaubert. Har ca 0 förkunskap om boken, mer än att den är översatt från franska till engelska. Mycket intressant.
 
vill läsa: Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj! Fick boken av min kära mamma i julklapp och jag känner läslusten börja krypa i mig. Ska slå mig ned och läsa detta en nobelpristagares verk snarast.
0 kommentarer